Erikoisiin paikkoihin mina ajudun yrittäessäni etsiä mielekästä vapeehtoistyötä. Ihan mitä tahansa hommaa missä voisi tehdä jotain hyödyllistä. Ensiksi hullun naisen johtama rahaa pursuava vankileiri joss elin kiltin intialaisen tyttön (vangin) elämää. Nyt Jeesushippien lähetystyö-yhteisö jossa voin viettää kiltin rammattukoululaisen arkea, jos haluan. Yhteitsä näille kahdelle paikalle on lähinnä se että kummastakin minua pyydettiin televisioon esiintymään.

Panaji, Goan pääkaupunki, on kuuma ja hiostava. Talot ovat kauniita, portugalilaisvaikutteisia, kivisiä, karkinvärisiä. Ihmiset osaavat englantia paremmin kuin missään aiksemmin vierailemassani paikassa. Värikkäitä jessuspatsaita, vilkkuvia ristejä ja valtavia, valkoisuuttaan hohtavia kirkkoja. Goa oli Portugalin siirtomaa ja siksi edelleen vahavasti katollinen. Monet puhuvat aidinkilenaan  portugalia  Joka toisen bussin tuulilasia koristaa jeesus ristillä ja  joka toista Ganesha, elefantti jumala.

Perheen koti on kukkulan päällä. Asuin aluetta ympäröi muurit ja sisään ajetaan valtavista portinvartijan avaamista ovista. Taloista jokainen voi valita lempivärinsä ja keskellä aluetta on uima-allas. Vaikuttaa aika rikkaalta tämäkin touhu, mutta ainakin Enkelin perhe tekee tosi kovin hommia elantonsa eteen. Ja suurin osa talon rahoista on tullut 'ihmeiden kautta.' Niistä myöhemmin lisää mutta tälle porukalle tuntuu tapahtuvan koko ajan jotain ihmeellistä.

Ihmeiden liäksi kuulen koko ajan juttuja tyypistä nimeltä Jeesus. Mitä se teki ja mitä mietti ja mitä haluu. Kaikki elämän ihmeet on näille ihmisille merkkejä Jeesuksesta. Ollaan rukoiltukin. On mielenkiintoista. Odotan että miltä kaikki tuntuu viikon jälkeen. Nämä ihmiset ovat jotenkin.. Vähän liian iloisia. Taydellisiä. Hyviä. Tai liian hyviä ollaksen totta. Olen odottavainen ja epäileväinen. Avoin ja torjuva.

Perheen järjestöllä on erilaisia projekteja. monet niistä liittyvät siihen tyyppiin josta jo aikaisemmin mainitsin, Jeesukseen. Raamattukoulua, yhteisiä rukousiltoja, missionary work. Mutta lisäksi on hivlasten auttamista, katulasten koulu, vanhusten hoitoa, varojen keräämistä orpokodeille yms. mitkä eivät liity mitenkään sihen tyyppiin. Tai liittyvät sen verran että Jeesuksen esimerkin myötä nämä haluavat tehdä hyvää. Näissä tilaisuukissa perhe pitää suunsa supussa tyypistä ja keskittyy auttamaan muulla tavalla.

Tulen työskentelemään ainakin katulasten koulussa. Olin siellä tänään ja se oli ihana paikka. Pieni koulu, vaan 25 oppilasta. Ikähaarukka kolmesta kahdeksaan. Palkattuja opettajia on kaksi ja mun lisäksi  vielä kaksi englantilaista 18-vuotiasta tyttöä. Työvoimaa on siis oikein mukavasti. Oppilaat on jaettu tason mukaan pieniin yksiköihin. Musta tulee käsityö-kuvisope. Starting point koulu kestää yhden vuoden. Joka vuonna kesäkuussa joukko ihmisiä lähtee kiertämään rantoja, slummimajoja, tyhjiä tehtaita. Etsivät katulapsia. Katulaspen löytäminen on helppoa mutta ei vielä riitä, suurempi homma on suostutella vanhemmat/ vanhempi/ kuka tahansa aikuinen ihminen joka lapsesta jotenkin huolehtii päästämää lapsensa kouluun. Koulu ei maksa mitään ja tarjoaa yhden lämpimän aterian päivässä. Lisäksi, jos lapsi käy vuoden koulua, hänelle kustannetaan kaikki koulutus 18- vuotiaaksi saakka. Kuulostaa unelma diililtä mutta jos lapsi on koulussa, kuka kerjää kadulla? Onneksi jotkut vanhemmat haluavat lapselleen erilaisen elämän ja päästävät lapsensa kouluun.  Koulua sponsoroi kaksi tahoa. Rikas englantilainen parikunta Tokiosta. Omistavat jonkun valtavan huonekaluketjun ja perustivat koulun antaakseen hiukan omastaan muille. Toinen tukijaon englantilainen herra nimeltä Clive. Hän maksaa lasten koulumaksuja starting pointin jälkeen ja kerää koulle lahjoittajia.

Opiskelun ja ruokkimisen lisäksi lapset pestään koulussa jokapäivä. Pesuolosuhteet lasten 'kotona' ovat kehdot. Joka viikko lapsia autetaan leikkaamaan kynnet, hävittämään täit yms. Neljä kuukautta sitten suurin osa lapsista ei ollut ikinä käyttänyt vessaa. Nyt monet osaavat aakoset, laskea, laulaa lauluja ja lausua luroja. Koulun idea on opettaa lapsile perustaitoja joita he oikeassa koulussa tulevat tarviamaan.

Katulasten lisäki aloitan iltapäivisin käymään kehitysvmmaisille ja vammaisille lapsille tarkoitetussa kahden nunnan vetämässä koulussa. Lisäksi lupasin auttaa sunnuntain raamattukoulun kanssa ( en jaksa ikinä sitä kirjaa kitenkaan lukea, opinpahan nyt sitten samalla) sekä televisiotyössä. Televisiotyössä musta tulee uusi Kylli-täti. Enkelin perhe tekee lasten ohjelmaa yhdelle Goan kanavista. Ohjelmassa kerrotaan joku satu, lauletaan lasten lauluja, tanssitaan ja pompitaan. Mua pyydettiin tekemään hassu Kylli-täti episodi.

'Hello kids, today we gonna draw blofish (taustalta lasten hurraamista). First you draw a head( lapset piirtää kalan pään) then you draw a.....kaikki tämä kuvataan ja sunnuntaina ulos. Jännää. Nyt nukkumaan pakko on mennä. Silmät uinuu jo.  Öitä!